Wortelsnoei voor het verplanten. Door de wortels rond te steken wordt de boom gestimuleerd om nieuwe haarwortels te maken. Deze zijn essentieel voor de hergroei. Hoe groter de boom, hoe moeilijker het voorbereidingsproces.

Na het voorbereiden worden de bomen gerooid. Hierna worden de kluiten direct verpakt in jute en draadkorf. Op deze manier blijft de kluit goed bij elkaar en droogt hij niet uit

Légipont direct na rooien

Alle fruitbomen worden in eigen beheer naar de kwekerij getransporteerd

Oude fruitbomen op transport

Eenmaal op de kwekerij worden de bomen in airpotten geplaatst en voorzien van een druppelleiding. Zo krijgen ze een nog beter vertakte wortelkluit.

Zelfs de grotere bomen staan op voorraad. Door het gebruik van airpotten is de aanslag bij herplant 100%.

Planten in de zomer met een verreiker

Bomen planten in zomer met mobiele kraan.

bomen planten in februari met een telescoopkraan

1 jaar na planten geven de bomen al fruit

Over ons

Kwekerij het Lutterveld is gevestigd in Schuinesloot. Een klein dorp tussen Hoogeveen en Hardenberg. Op ons familiebedrijf worden vaste planten geteeld: hoofdzakelijk pioenrozen en astilbes. Daarnaast hebben we ons gespecialiseerd in het rooien en verplanten van oude fruitbomen. Het gaat hierbij om bomen uit de voormalige fruitteelt die we een nieuwe plaats geven in particuliere tuinen. Oude fruitbomen, van soms wel 70 jaar oud, hebben een prachtige authentieke uitstraling.

Geschiedenis familiebedrijf

In 1961 trokken opa Johan en oma Thijsje Luijmes vanuit Barneveld naar Schuinesloot. Ze betrokken de boerderij aan de Schuineslootweg waar ze een gemengd bedrijf opzetten: 7 koeien en 300 kippen. Later nam Hans samen met zijn vrouw Betsy het bedrijf over en specialiseerden ze zich in de melkveehouderij. Na jaren melken zijn er tegenwoordig geen koeien meer te vinden op de boerderij. In 2010 werd Kwekerij het Lutterveld opgericht door de derde generatie: Eva en Stefan.

 

Werkwijze fruitbomen verplanten

Het rooien en verplanten van monumentale oude fruitbomen heeft heel wat voeten in de aarde. Een boom die al 50 jaar op dezelfde plaats staat kun je immers niet zomaar verplanten! In bovenstaande fotoreeks maken we duidelijk hoe we te werk gaan. Een degelijke voorbereiding is heel belangrijk en geeft ons het vertrouwen om bomen met garantie te herplanten.

Het eerste jaar na planten hebben de bomen extra aandacht nodig. Naast voldoende water moet er ook voldoende bemest worden. Veel mensen vinden het moeilijk om in te schatten hoeveel vocht een boom nodig is. Daarom krijgt elke klant een nieuwsbrief op de mail met tips om de fruitbomen in topconditie te houden. Desgewenst komen we in de jaren die volgen uw bomen vakkundig snoeien.

Rooien hoogstambomen

 

Het rooien van grote hoogstammen gebeurt met grover geschut. Op het volgende filmpje is te zien hoe een 30 jarige hoogstam perenboom  na drie jaar voorbereiden wordt verplant.